Acties door burgers

1. Vragen aan uw provider:

Vraag naar een modem dat alleen on demand contact legt met uw PC of tablet.
Opdat u en uw kinderen niet de hele dag en nacht in een verhoogt stralingsveld moeten wonen, met alle ongemerkte gevolgen van dien.

Vraag aan Ziggo en UPC dat zij u modem niet ongevraagd met maximaal zendvermogen instellen, maar juist minimaal. Ziggo en UPC willen mensen op straat ook gebruik laten maken van uw modem. Niet toestaan tenzij u ten koste van uzelf hiervoor betaald krijgt. Of via 'mijn Ziggo' dit Wifi accesspoint uitschakelen.

Zelf het modem instellen:

Open het menu van je modem via je browser door 192.168.1780.1 in te typen.

Dan inloggen: Standaard gebruikersnaam: ziggo en wachtwoord: draadloos

Kies dan: Geavanceerde instellingen,

Wireless

Het ingestelde vermogen reduceren tot 25%.

Idem een KPN modem. Kun je reduceren tot 20%. https://www.kpn.com/faq/9975

2. Naar uw arts

Wanneer u klachten heeft die een onduidelijke oorzaak hebben, vraag dan u arts of zij/hij  EMV als optie wil onderzoeken

3. Binnenshuis

Ontwikkel de gewoonte uw Wifi / Wlan / draadloos modem uit te schakelen.

Neem een telefoon met een hoorn aan een draad. Past dit niet kies dan een EKO-MODE-PLUS Dect systeem

4. Vragen aan de Media

Reageer op artikelen en mail naar kranten en media dat draadloze apparaten niet gegarandeerd veilig zijn. Men denkt

nog tientallen jaren nodig te hebben voor er zekerheid is over de schadelijkheid. Voorzorg is passend en getuigt van

verantwoordelijkheid voor de gezondheid van uw kinderen en van uzelf.


5. Wat vraag u bij uw winkelier

Let bij de aanschaf van een mobieltje op de SAR waarde. Zie de site www.sardatabase.com

Vraag naar apparatuur die minder straalt en vooral niet continu straalt.


6. Praten met vrienden en kennissen

Praat met uw vrienden en kennissen over hoe op een veiligere manier om te gaan met draadloze apparatuur.

Bijvoorbeeld: Een mobieltje straalt vooral van u af. Stel dan u kinderen en geliefde niet bloot aan intense

straling door naast hun hoofd te gaan bellen.

 

7. Wat kunt u doen

Handelingsperspectieven

Naast het verlagen van de stralingsblootstelling is innerlijke weerbaarheid, autonomie en leven in verbondenheid met de medemens en de natuur een belangrijke voorwaarde voor een evenwichtig en gezond leven. Bewustzijnsscholing zou gewoonte kunnen worden en past goed in onze tijd waarin uiterlijke onzekerheid, verandering en weinig zicht op de toekomst, langzamerhand de normale uiterlijke leefomstandigheden vormen. Gezonde voeding, schone lucht, kunst en zinvolle beweging zijn essentieel voor een goede vitaliteit. Om de vitaliteit niet extra te belasten is een zo laag mogelijke bloostelling aan radiofrequente straling en velden een vanzelfsprekende voorwaarde.

Als eerste gaat de aandacht uit naar de ruimte waar we dagelijks in leven. Zorg er voor dat de straling binnenshuis zo laag mogelijk is en dat je apparaten voor het elektriciteitsnet niet aan lange snoeren aansluit en niet op stand by laat staan. Het afzien van draadloze apparatuur heeft vanzelfsprekend de voorkeur. Moet men door omstandigheden een draadloze huistelefoon gebruiken dan is een Eco-Mode-plus DECT telefoon aan te bevelen, die schakelt automatisch uit wanneer men de telefoon niet gebruikt. Wilt u toch draadloos internet zet dan zelf het modem in een lage energiestand en schakel het uit wanneer u het niet gebruikt. Iets overeenkomstig geldt voor alle apparaten die men op het elektriciteitsnet aansluit. Stand-by zoveel mogelijk uitschakelen, neem stekkerdozen met aan/uit schakelaar. Zeker rondom het bed waar men slaapt en waar men wil relaxen. Nadere informatie is op dit vlak niet moeilijk te vinden.

Een mobieltje hoort tegenwoordig bij de dagelijkse outfit. Bij de aankoop zou je dan als eerste kunnen letten op de SAR waarden. De SAR waarde, specific absorption rate, van een toestel heeft betrekking op de hoeveelheid straling die het lichaam, meestal het hoofd, opneemt. Bij de aanschaf van een telefoon is de SAR waarde in de bijsluiter opgenomen en die kan zeer uiteen lopen. De Samsung Galaxy Note II N7100 heeft een SAR waarde van 0.17 W/kg en de Samsung Omnia7 SAR= 0,65 W/kg. Sony Ericsson Xperia tipo heeft een SAR van 1,62 W/kg en Sony Ericsson Play een SAR waarde van 0,36. U ziet het loopt per toestel zeer uiteen en zegt niets over het merk[1]. Let op! Deze SAR waarden hebben betrekking op blootstelling op 1,5 cm van uw hoofd[2]. Dit heeft vooral tot gevolg schadeclaims te ontlopen.

Naast een mobieltje met een gunstige SAR stralingswaarde kun je de volgende tips ter harte nemen:

  • Heb je een vaste telefoonlijn tot je beschikking gebruik die dan en niet je mobieltje.
  • Houdt gesprekken met je mobieltje kort.
  • Zet je mobieltje uit wanneer je het niet gebruikt, de mobiel zendt regelmatig signalen uit ook wanneer je die niet gebruikt.
  • Gebruik een headset met snoer, dan is de stralingsbron verder van je lichaam. Let op welke headset je gebruikt vele geven de straling door tot in je oor!
  • Zet je telefoon ’s nachts helemaal uit en leg de mobiel vooral niet naast je bed.
  • Voorkeur is een tekstbericht in plaats van bellen (zeer korte zendtijd bij versturen).
  • Bel zo mogelijk waar het bereik goed is. Bij een slecht bereik moet de mobiel krachtiger zenden voor verbinding.
  • Houdt de telefoon niet aan je oor wanneer de verbinding nog tot stand moet komen. De straling is het hoogst op het moment dat je verbinding met het netwerk maakt. Ook bij het uitschakelen/ beeindigen van het gesprek is er een extra hoge puls.
  • Draag de telefoon niet in je broekzak, BH of bij vitale organen.
  • Check zendmasten in jouw buurt ophttp://www.antenneregister.nl/register/Map.aspx

 

Verminder je blootstelling aan elektromagnetische straling en velden door bewust en met kennis van zaken met deze technische toepassingen om te gaan. Let op: De sterkte van blootstelling is belangrijk maar niet altijd doorslaggevend voor de biologische ontregelingen van uw lichaam.

De meeste blootstelling door zenders is in afnemende volgorde: het mobieltje aan uw oor, een draadloze DECT huistelefoon aan uw oor, een bluethooth headset, draadloos kinderspeelgoed (WII, Nintendo), een draadloos modem (WIFI en WLAN verbinding), een DECT basisstation, zendmasten in uw woonomgeving, een wekkerradio met display, een magnetron, TL verlichting, spaarlampen, enz.

Hierbij een opsomming van handelingsperspectieven bij het gebruik van draadloze communicatie apparaten en het elektriciteitsnetwerk.

Draadloze communicatie.

Gebruik de speakerfunctie
Bij gebruik van de speakerfunctie hoeft u de telefoon niet tegen uw hoofd te houden. Daardoor wordt uw hoofd minder blootgesteld aan de zendsignalen. Beperk ook de rest van het lichaam door de telefoon van u af te houden of op tafel te leggen.

Gebruik een oortje
Let op bij een gewoon oor-luidsprekertje loopt u de kans de zendsignalen nog dichter bij uw oor te brengen. Gebruik een oor-telefoontje met luchtslangetje of met een filter ertussen waardoor de zendsignalen niet bij het uiteinden van de speaker komen.

Gebruik een carkit of Bluetooth headset
Let op! Bellen in de auto zonder carkit met buitenantenne geeft extra straling omdat u in een stalen kooi zit waar de straling moeilijk uit kan.
Nog meer straling ontstaat wanneer u in de auto belt met Bluetooth verbinding. Naast de extra straling van de mobiele telefoon heeft u dan ook nog de bluetooth verbinding van het device aan uw hoofd.

Gebruik een mobiele telefoon met een zo laag mogelijke SAR-waarde
Let u bij de aanschaf van een nieuwe telefoon op de SAR waarde. De SAR waarde is een maat voor de hoeveelheid energie waar uw hoofd aan blootgesteld wordt. Staat op iedere bijsluiter maar in ieder geval bij de kleine lettertjes. http://www.sardatabase.com

Gebruik tekstberichten, whatsapp of houdt het gesprek kort
Een tekstbericht duurt heel kort om te verzenden en u kunt de telefoon gemakkelijk van u vandaan houden. Let op dat u de achterkant altijd van u vandaan houdt want daar is de stralingsintensiteit het grootst.

Let op dat uw bereik optimaal is
Bevind u zich op afgeschermde plaatsen zoals auto’s, treinen, kelders, ondergrondse parkeergarages, liften of gebouwen met zonwerend glas dan is de verbinding met de zendmasten zwak en gaat uw telefoon 2, 4 of 8 keer zo sterk zenden om contact te onderhouden.

Heeft u de telefoon niet nodig of wilt u niet gebeld worden zet de telefoon dan uit op of vliegtuigstand
Uit zetten heeft de voorkeur want het hele apparaatje straalt ook allerlei straling en velden uit ook wanneer je niet belt. Heeft u nog een AM radiootje dan kunt u daar de telefoon eens in de buurt houden, alle zenders worden dan slecht ontvangen en verstoord.

Rekening houden met anderen

Een mobieltje straalt niet alzijdig, maar meer van het hoofd af. Let dus op dat u uw medemens waar u naast loopt of zit niet extra bestraalt.

Draagt u het telefoontje toch op uw lichaam

Doe dan de kant van het toetsenbord tegen het lichaam, die straalt minder. Maar vergeet niet dat het display zijn eigen straling heeft en niet minder belastend hoeft te zijn.

Een gesprek beginnen

Heeft u het nummer gekozen of ingetoetst dan gaat de telefoon verbinding maken. Gedurende dit proces zendt de telefoon extra sterke zendsignalen uit. Wacht dus met het dichter naar je lichaam toebrengen van het mobieltje tot er echt verbinding is. Is er contact en kan het gesprek beginnen dan verlaagt het zendvermogen vervolgens naar een minimale waarde.

DECT draadloze telefoons

Het basisstation van de draadloze DECT telefoon is een zender die continu in uw kamer alzijdig rondstraalt. De hoorn straalt alleen wanneer u aan het bellen bent. De nieuwere DECT draadloze telefoon zendt niet meer 24 uur op volle sterkte maar neemt af in sterkte wanneer u niet belt. Er zijn nu ook ECO MODE PLUS modellen die niet stralen wanneer u niet belt. Tijdens het bellen straalt zowel het basisstation als de hoorn die u in uw hand heeft. Let op! De veldsterktes aan uw hoofd kunnen veel hoger worden dan een zendmast op 100 meter afstand.

Draadloos modem

Het is belangrijk dat u de WLAN en WIFI van u modem echt uitschakelt wanneer u overgaat naar een modemverbinding met een kabel. Vraag uw provider hoe dit uitgezet moet worden. Draadloze modems zoals WIFI en WLAN zenden ononderbroken zenderstraling uit om internetten mogelijk te maken, ook wanneer u de computer niet gebruikt of zelfs uitzet. Deze straling is in uw kamer en huis veelal sterker dan die van zendmasten. De WIFI straling heeft dezelfde zenderfrequentie als de magnetron namelijk 2,45 GHz. Om storing door andere apparaten te voorkomen is er ook een WIFI van 5 GHz.
Er zijn nog geen modems op de markt die alleen stralen wanneer u op uw computer toegang tot internet zoekt.

Heeft u een Ziggo of UPC modem dan is het dubbel belangrijk om het zendsignaal uit te zetten of te reduceren. Deze modems hebben namelijk een dubbele functie, een voor uw computer en een voor Ziggo abonnementhouders die op straat via uw modem bellen. Dit laatste kunt u alleen uitzetten via MijnZiggo. De intensiteit van deze straling is nog groter dan voor het gebruik van uw eigen computer.

De magnetron

Een magnetron is nooit helemaal afgesloten altijd is er lekkage van deze zeer krachtige hoogfrequente straling. Het schoonhouden van de deur van de magnetron is heel belangrijk om de lekstraling zo laag mogelijk te houden. Gaat u in ieder geval niet voor de deur staan kijken hoe de opwarming verloopt. Opmerking! De vitaliteit van het voedsel, dat wat opbouwend en voedend werkt, wordt door de straling in hoge mate te niet gedaan.

Draadloos toetsenbord en muis.
Al is deze straling niet zo intens u zit er wel vlakbij. Deze straling heeft dezelfde zenderfrequentie als de magnetron.

Speelgoed met draadloze verbindingen

Een op afstand elektrisch bestuurde auto wordt door een zender in de hand bestuurd. Het spelende kind wordt het meest blootgesteld aan straling. De auto zelf heeft geen zender die ontvangt alleen. Ook spelcomputers en Walkietalkies werken met zenderstraling.

Wi-Fi op scholen

Niet geremd door enige kennis van zaken worden op scholen WiFi netwerk geïnstalleerd om direct toegang tot internet aan te bieden. De leerlingen zitten hierdoor wel continu in de straling van dit netwerk. Net zoals modems on demand zouden er WIFI installaties aangelegd moeten worden die alleen lokaal werkzaam zijn en ook alleen aanstaan wanneer dat nodig is.

Het elektriciteitsnetwerk

Blootstelling aan velden van het elektriciteitsnetwerk in afnemende volgorde van sterkte. Waterbed, elektrische deken, elektrische auto en fiets, strijkijzers, elektrische kookplaten, opgerolde draden, gebruik van broodrooster, scheerapparaat ……
Bij deze blootstelling geeft afstand houden een zekere afname van de blootstelling.Alle elektrische huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, stofzuigers, wasmachines, vaatwassers, lampen, strijkijzers, adapters, wekkerradio’s en opladers hebben zodra ze worden ingeschakeld elektrische en magnetische velden om zich heen. Niet ingeschakeld maar wel aangesloten op het elektriciteitsnet hebben ze allemaal nog een elektrisch veld om zich heen. Werkende apparaten hebben een elektrisch EN magnetisch veld. Apparaten met een hoger energiegebruik produceren sterkere magneetvelden.

Stand by

Een apparaat is pas volledig uitgeschakeld wanneer de stekker uit het stopcontact is. Ook in de ‘stand by’ stand is er sprake van elektrische velden. De adapter verbruikt dan ook altijd nog een beetje stroom.

Elektrische deken en waterbed

Een elektrische deken en waterbed dat uitstaat geeft altijd nog een elektrische veld. Ingeschakeld geeft het een hoog magnetisch EN elektrisch veld daar het dicht tegen het lichaam zit.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming geeft bij de vloer een hoog magnetisch EN elektrisch veld. Uitgeschakeld is er nog steeds een elektrisch veld.

Wekkerradio

Plaats uw wekkerradio zo ver mogelijk van uw bed vandaan. Ook een wekker die op batterijen werkt omdat een display altijd ook nog straling afgeeft.

Apparatuur met randaarde

Heeft het voordeel dat het elektrische veld lager is bij apparaten die uitstaan en het gevaar voor elektrocutie veel kleiner is.

TL-buizen en spaarlampen

TL-buizen en spaarlampen die uit staan kunnen door het elektrische veld nog een beetje oplichten, alleen zichtbaar in het donker. De stekker of aansluiting omdraaien, zodat de spanning voerende draad voor de schakelaar zit, doet dit effect verdwijnen. Het zelfde geldt voor metalen schemerlampen en armaturen waar in uitgeschakelde toestand veel spanning opstaat. Draai de stekker om in het stopcontact.
TL buizen en spaarlampen geven ook nog zenderstraling af door de starter of elektronische schakeling.

Led lampen en lichtdimmers

Door de elektronische schakelingen geven zij vaak een cocktail aan zenderstraling af die ook nog eens gepulst is.

TV of computerscherm

Een scherm en ieder display geeft een breed spectrum van elektrosmog af.

Het elektriciteitsnetwerk

Door allerlei apparaten op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten ontstaat er ‘vuile stroom’ dit is een verstoring van het relatief rustige 50 Hz wisselveld. Kan zeer belastend zijn voor uw gezondheid. Muren en stopcontacten zijn plaatsen waar deze elektrosmog voelbaar wordt.

Verkeer

Trein, vliegtuig, moderne auto geven op vele manieren blootstelling aan elektromagnetische straling en velden.[1]http://www.stralingswijzer.nl/overzicht-straling-meest-populaire-smartphones

[2]http://www.mmfai.org/public/sarpdf/eng/AX75.pdf